Skip to content

Certificering is snel geregeld met behulp van AO-online

Organisaties moeten in veel gevallen kunnen aantonen dat ze werken conform normen en richtlijnen. De meest
bekende internationale norm is de ISO 9000-serie voor kwaliteitsmanagement. Een Kwaliteitsmanagement-systeem is vooral geschikt om te waarborgen dat de organisatie constante kwaliteit levert en dat doet binnen de internationaal geldende normen en standaarden. Het bezit van een certificaat op basis van de norm ISO 9001 draagt ook bij aan het beter beheersbaar maken van de bedrijfsprocessen.

Een kwaliteitshandboek is vooral bedoeld voor medewerkers, zij moeten namelijk het handboek gebruiken in hun (dagelijkse) praktijk. Voor de leesbaarheid van het kwaliteitshandboek is het meestal niet wenselijk de exacte structuur van de normen te gebruiken. Een eenvoudige en aansprekende structuur vergroot de kans op gebruik door medewerkers.

Met AO-online is het mogelijk om alle kwaliteitsdocumentatie te structureren op een manier die het beste bij jouw organisatie past. Vervolgens kun je eenvoudig deze eigen structuur koppelen aan de structuur van de desbetreffende norm, bijvoorbeeld de ISO 9001 norm.

Met AO-online beschik je over een kwaliteitsmanagementsysteem waarmee het certificaat soepel en kostenefficiënt kan worden verkregen en behouden.

Aantoonbaar werken conform normen en richtlijnen

Bekende kwaliteitsnormen, zoals bijvoorbeeld de ISO-9000 serie, bestaan uit een flink aantal normen en richtlijnen voor Kwaliteitsmanagement-systemen. Om voor certificering in aanmerking te komen, moet de organisatie vanuit haar processen kunnen aantonen dat er werkelijk aan de eisen en normen wordt voldaan. Dit betekent dat de processen in kaart moeten worden gebracht en in de processtappen moet kunnen worden aangewezen waar en hoe er aan een specifieke eis/norm wordt voldaan.

Standaard is AO-online ingericht met de ISO 9001-2015 en VCA normen. Daarmee is het heel eenvoudig bij een proces-activiteit te vermelden of deze is bedoeld voor het borgen van specifieke normparagrafen. Ook kan in de applicatie vanuit de normparagrafen zelf worden aangegeven hoe deze binnen de procesbeheersing zijn geborgd of op welke andere wijze.
In een zogenoemde normen-tabel wordt getoond hoe de inhoud van het eigen kwaliteitshandboek aansluit op de normstructuur, bijvoorbeeld van ISO 9001:2015. Hierdoor is direct inzichtelijk op welke wijze de normering is geborgd. AO-online zorgt daarmee ervoor dat certificering soepel en kostenefficiënt kan worden bereikt.

Kwaliteitsmanagement certificering ISO
Verbetersuggesties

Inzichtelijke processen dankzij AO-online

AO-online is een digitale en online omgeving voor het vastleggen en beheren van de processen in een organisatie. Met behulp van AO-online worden alle hoofdprocessen, deelprocessen en activiteiten beschreven. Aan de processen kunnen de voor elk proces geldende ISO-normen worden gekoppeld. Daarnaast worden ook de kennis, vaardigheden en praktijkervaring van de medewerkers vastgelegd. Zo wordt er optimaal inzicht geboden in de processen, de organisatie, de medewerkers met hun taken en verantwoordelijkheden en alle interne documenten. Alle relevante inzichten kunnen worden opgevraagd via webpagina’s en desgewenst als Kwaliteitshandboek worden afgedrukt. AO-online helpt de organisatie de processen zichtbaar en grijpbaar te maken.

Voor kwaliteitsmanagement is het belangrijk om het verbeteren van kwaliteit, onder andere in de processen binnen jouw organisatie, voortdurend te stimuleren en laagdrempelig te maken. Met AO-online wordt dit extra makkelijk gemaakt. Medewerkers kunnen namelijk met behulp van chatberichten eenvoudig reageren op de procesbeschrijvingen en voorstellen doen voor verbeteringen. Zo houd je het procesmanagement binnen jouw organisatie levend én vanzelfsprekend!

Certificering en risicomanagement

Het omgaan met risico’s is een belangrijk onderdeel geworden van het kwaliteitsmanagement-systeem. In de nieuwe ISO- en HKZ-normen heeft daarom het risicodenken een belangrijke plek gekregen. Logisch, want een kwaliteitsmanagement-systeem is bedoeld als hulpmiddel voor het realiseren van de kwaliteitsdoelstellingen en het voldoen aan de wensen en eisen van klanten en relevante stakeholders. In dat licht moeten dus ook de risico’s en noodzakelijke beheersmaatregelen worden gezien.

AO-online biedt uitgebreide functionaliteit voor het vastleggen van risico’s en beheersmaatregelen. Een risico kan vanuit een bestaande activiteit binnen een proces worden benoemd, maar ook op algemeen bedrijfsniveau. Voor elk risico kan zowel de impact als de kans worden vermeld. Van beheersmaatregelen kan de mitigatie qua impact en kans worden aangegeven en welke functionaris verantwoordelijk is voor de borging. Uiteraard toont AO-online een handig overzicht van alle risico’s en bijbehorende beheersmaatregelen. Het verankeren van risicomanagement wordt op deze manier een stuk makkelijker gemaakt.

Projectaanpak ISO certificering met Team Kikk

Een implementatie van AO-online met het oog op ISO-certificering kan worden uitgevoerd in samenwerking met Adviesbureau Team Kikk te Woerden. AO-online werkt al ruim 10 jaar samen met Team Kikk . Zij kennen onze software en zijn uiteraard volledig op de hoogte van de ISO-normen en de wijze waarop deze in organisaties moeten worden doorgevoerd.

Team Kikk begeleidt opdrachtgevers vlot, betaalbaar en stressvrij naar vrijwel elk gewenst kwaliteitscertificaat. Van ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001 tot ISO 13485, maar ook op het gebied van Arbo, privacy, SKTB, VCA en MVO. Zij hebben daarvoor een geheel eigen methodiek ontwikkeld, die efficiënt omgaat met jouw tijd en geld.

Team Kikk werkt nauw samen met geaccrediteerde certificeerders als TÜV en DNV. Team Kikk weet daarom exact hoe zij werken, waarop zij letten, wat zij écht belangrijk vinden.

Kortom: de applicatie AO-online in combinatie met de kennis en ervaring van Team Kikk garandeert een efficiënte en succesvolle aanpak voor certificering.

Start vandaag nog met processen beschrijven!

Wil je eerst AO-online gratis proberen, neem dan geheel vrijblijvend een 30-dagen proefabonnement.
Dit proefabonnement stopt automatisch na 30 dagen, dus je zit nergens aan vast.
Aanmelden is zo gedaan, er is geen betaling vooraf of gebruik van creditcard nodig.

Back To Top